U13: Mladšie žiačky šieste na Slovensku

23.06.2024 16:44

Mladšie žiačky bojovali na majstrovstvách Slovenska v Ružomberku za účasti 6 najlepších družstiev z celého Slovenska. V systéme každý s každým sa im nepodarilo zvíťaziť ani raz. Napriek veľkej snahe a bojovnosti v konečnom účtovaní obsadili 6.miesto. Oproti vlaňajšku si pohoršili o jeden stupienok, ale rozhodla o tom veľmi tesná nešťastná prehra s Myjavou. Jasným víťazom sa stal domáci Ružomberok, ktorý sa však oproti vlaňajšku opäť výrazne personálne posilnil. S výnimkou Šamorína a Žiliny sú všetky tímy poskladané z hráčok viacerých  družstiev.

BKM Žilina - Young Angels Košice     24:40 (05:19,11:05,02:07,06:09)
BKM Žilina - BK Klokani Ivanka p/D  44:62 (10:11,12:17,15:10,07:24
BKM Žilina - BA Spartak Myjava         49:52 (12:14,07:09,21:10,09:19)
BKM Žilina - MBK Ružomberok          39:54 (08:19,02:19,12:03,17:13)
BKM Žilina - ŠBK Šamorín                  38:64 (06:19,14:21,10:15,08:09)

Fauly: 75/76   TH: ZA 52% (58/112) - súper 50% (43/86)

Strelkyne:
Matejčíková 49, Benková 33, Adamíková 31, Dubeňová 18,  Štekláčová 18, Holániková 15, Tolnayová 14, Zajacová 12, Mačeková 2, Andelová 2, Čanigová, Bartková, Mičianová, Lehotská

Konečné poradie M-SR:    
1. MBK Ružomberok          
2. ŠBK Šamorín 
3. BK Klokani Ivanka p/D 
4. Young Angels Košice
5. BA Spartak Myjava
6. BKM Žilina

Na záver turnaja boli udelené individuálne ocenenia a do All stars B bola vybraná Tamara Matejčíková.

FOTOALBUM z Majstrovstiev SR

Hodnotenie trénera:

Bohužiaľ sa nám pred turnajom zranili 4 dôležité hráčky a piata skončila s basketbalom, 3 z nich nakoniec hrali s určitými obmedzeniami, aj keď nemohli podať optimálny výkon. Ukázali tímového ducha, veľmi nám pomohli a patrí im za to veľká vďaka. Najviac nám chýbala rozohrávačka, teda rozum družstva. Malo to negatívny vplyv na súhru pri prechode do útoku a kolektívnosť našej hry.
Pred turnajom som veril, že môžeme v plnom zložení konkurovať aj najlepším, ale turnaj ukázal, že reálne by bolo asi len 3.miesto. Ružomberok bol proste iná liga a Šamorín by bol asi aj tak nad naše sily. Vo všeobecnosti nemôžem dievčatám vyčítať nedostatok snahy ani bojovnosti, len si treba uvedomiť, že toto je slovenská špička, nebol tu žiadny vyložene slabý tím. Úspechom je už účasť v absolútnej slovenskej špičke. Sú to všetko najsilnejšie extraligové kluby (okrem Ivanky), kde sa o dievčatá starajú viacerí profesionáli a navyše sú posilnené aj o hráčky iných klubov. Len my a Šamorín hráme výlučne s odchovankyňami.
Prvý zápas s úradujúcimi majsterkami z YA Košice sme síce nehrali zle, mali sme dokonca výraznú streleckú prevahu, ale s úspešnosťou streľby 13% sme nemali šancu na úspech. Nestihli sme sa dostatočne adaptovať na nové prostredie (veľká hala, hľadisko, plexi-dosky, atď.). Napriek tomu bol priebeh relatívne vyrovnaný, stále sme sa držali na dostrel, 16-bodový náskok si súperky vytvorili až v samotnom závere.
Druhý zápas bol s dievčatami z Ivanky pri Dunaji (posilnené o hráčky z Trnavy), ktoré nakoniec obsadili 3.miesto. Naša streľba sa už zlepšila (22%), adaptovali sme sa a zápas bol 3 štvrtiny vyrovnaný a dramatický. Do záverečnej štvrtiny sme šli s 1-bodovým makom, ale záver sme bohužiaľ nezvládli. Nedokázali sme ubrániť vysoké a dobre doskakujúce hráčky súpera.
Tretí zápas sme hrali s Myjavou, s ktorou sme v dlhodobej súťaži mali bilanciu 5-1, teda verili sme si na ňu. Po 3.štvrtine sme viedli o 7 bodov, prispela k tomu naša zlepšená streľba (28%). Zdalo sa, že zápas dotiahneme do úspešného konca, ale opak bol pravdou. Ešte 30s pred koncom bol stav nerozhodný 49:49 a mali sme loptu v držaní. Bohužiaľ nezvládli sme záver, skúsenejšie súperky mali pevnejšie nervy.
Štvrtý zápas sme hrali s budúcim majstrom, domácim Ružomberkom, ktorý dovtedy všetky tímy porážal min. o 25 bodov. Keď sme na polčase prehrávali už o 28 bodov, vyzeralo to na riadny debakel, ale v druhom polčase sme sa predsa len vzchopili a nakoniec dosiahli vzhľadom na prvý polčas veľmi prijateľný výsledok, 3. aj 4. štvrtinu sme dokonca vyhrali. Zo všetkých súperov sme dokázali nastrieľať Ružomberku najviac bodov. Prispela k tomu aj  naša najlepšia streľba na turnaji (31%), ktorá už dosahovala naše štandardné hodnoty v dlhodobej súťaži.
V piatom zápase so Šamorínom (vicemajster) sme podali bohužiaľ odovzdaný výkon, niektoré hráčky už nešli naplno, bolo vidno, že nám chýbajú fyzické, ale hlavne mentálne sily. Dievčatá boli sklamané z dovtedajšieho vývoja turnaja, pôvodne sme mali vyššie ambície. Prehrali sme najvyšším rozdielom na turnaji (26 bodov).
Celkový počet faulov bol vyrovnaný (75/76), ale hádzali sme podstatne viac TH ako súperky (112/86), lebo súperky faulovali často až pri streľbe. V tomto parametri sme sa zlepšili, v minulosti to bolo skôr naopak. V úspešnosti TH sme mali mierne navrch (52%/50%). Spokojný som s doskakovaním, doskočili sme celkovo až 204 lôpt (z toho až 81 v útoku), teda v priemere až 41 na zápas. Treba tiež povedať, že sme už zväčša nemali výškovú prevahu ako to bývalo v minulosti.
Celkovo som spokojný s tým ako sme bránili rýchly protiútok súperiek, v tejto činnosti sme sa výrazne zlepšili. Ukázali sme aj niekoľko pekných kombinácii, niekoľko pekných individuálnych akcií, kde sme preukázali technickú vyspelosť. Nedostatky vidím hlavne vo veľkom počte stratených lôpt – 227, teda až 45 na zápas, tu bola absencia rozohrávačky najmarkantnejšia.
Určite sa však nemáme za čo hanbiť, dievčatá si zaslúžia za svoje výkony veľkú pochvalu. Športovo treba priznať, že súperky boli väčšinou lepšie, ale niekedy len šťastnejšie. Verím však, že ak nám to zdravie dovolí, o rok sa pobijeme o medaily.
Ďakujem všetkým, ktorí pomohli s dopravou a organizáciou, osobitne Zuzke (zastupujúcej asistentke). Veľmi si vážim dievčatá, ktoré prišli povzbudiť, aj keď neboli na turnaj nominované. Ukázali správny vzťah k tímu a basketbalu vôbec.

(PGE)

 

Späť